Renate Bergsma (Hr-coördinator): “Stop met juridiseren: ga met elkaar in gesprek”

Verschuivingen op de arbeidsmarkt in het publieke domein vragen om aanpassingsvermogen: als organisaties of functies veranderen, bewegen medewerkers in veel gevallen mee. Soms is dat niet het geval en dan is het mobiliteitsdienstverband een fijne uitkomst. In gesprek met Renate Bergsma (HR-coördinator van de Gemeente Westellingwerf).

Dubbel gevoel

Renate: “Mobiliteitsdienstverbanden voelen altijd dubbel. Als werkgever wil je de kosten zo laag mogelijk houden, door bijvoorbeeld niet te veel tijd kwijt te zijn aan begeleiding, juridische kosten, vergoedingen en uitkeringen. Tegelijkertijd wil je dat de medewerker na zijn of haar dienstverband met een opgeheven hoofd de organisatie verlaat en positief terugkijkt op het werken bij de gemeente. ”

Samenwerking

Gemeente Westellingwerf werkt op verschillende vlakken samen met ABGL: “ABGL is altijd erg goed bereikbaar. Door het persoonlijk contact, voelt het alsof je met een kleine – en dat is positief bedoeld – organisatie samenwerkt. Daarnaast wordt er snel geleverd. De organisatie is professioneel en wat mij vooral opvalt: professionals worden graag door ABGL gedetacheerd. De contracten van ABGL zijn duidelijk: je krijgt niet het gevoel dat er addertjes onder het gras zitten. (…) Het mobiliteitsdienstverband van ABGL is een variant die betaalbaar is – en je hebt echt op korte termijn een oplossing voor beide partijen.”

In een juridische strijd terechtkomen, heeft niemand wat aan

Tip van Renate: ga op zoek naar een duurzame oplossing

ABGL is landelijk actief in het publieke domein. Ons mobiliteits-dienstverband is een compleet maatwerkprogramma waar medewerkers van werk naar werk worden begeleid, met de zekerheid van een dienstverband. Gemeenten hebben hun eigen aanpak voor de onderhandelingen over de beëindiging van een dienstverband.

Heb je tips voor jouw HR-collega’s in Nederland? Renate: “Ik probeer zelf altijd met respect voor de medewerker tot een duurzame oplossing te komen. In een juridische strijd terechtkomen, heeft niemand wat aan. Stop met juridiseren: ga met elkaar in gesprek. Wat heb je eraan als iemand, tijdens een periode van dossieropbouw, in een negatieve spiraal zit? Als je als medewerker het gevoel hebt dat je het niet goed doet, maar het wel blijft proberen: dat vreet echt aan je. Wees als leidinggevende daarom duidelijk en ga op zoek naar een duurzame oplossing. Heb het erover wanneer de samenwerking niet goed gaat. Samen kom je tot een oplossing.”

Nieuwsgierig wat het mobiliteitsdienstverband van ABGL voor jouw organisatie kan betekenen?

Begeleid personeel op professionele wijze naar een nieuwe uitdaging