Ondernemer worden, iets voor jou?

Door: Titia Kroep

Heb jij de juiste motivatie om te gaan ondernemen, maar weet je niet of het hebben van een eigen bedrijf helemaal bij je past? Als jobcoach vertel ik wat er komt kijken bij het ondernemerschap, zet ik je aan het denken en geef ik je tips om jezelf te ontwikkelen. Lees snel verder of jij geschikt − of ongeschikt − bent om ondernemer te worden.

Ondernemer zijn: dit komt er bij kijken

Wil je gaan ondernemen, vergeet dan niet dat er meer bij komt kijken dan bij een vaste baan. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Marktonderzoek
 • Marketing
 • Acquisitie
 • Administratie

In een vast dienstverband hoef jij je als medewerker (meestal) niet met marktonderzoek of marketing bezig te houden. Heb je een eigen onderneming, dan moet je jouw doelgroep wél goed kennen. Jij bent immers je eigen reclamebord. En wil je je dienst of product aan de man brengen, dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan marketing en acquisitie. Bepaal jouw strategie!

Mijn netwerktip: ben nieuwsgierig en durf te vragen

Ga netwerken, vertel mensen wat je doet. Mijn gouden netwerktip: praat niet alleen over jezelf of je bedrijf, maar vraag ook door en luister. Zend niet alleen, maar zet mensen aan het denken. Je hebt een opdracht dan vaak al voor 50% binnen.

Geschikt of ongeschikt: doe de test

Tijdens een coachingstraject met een startende zelfstandige neem ik altijd een ondernemerstest af. Ik test op vier zogenoemde denkstijlen:

 1. De pionier – Zoek je steeds nieuwe uitdagingen en kun je out-of-the-box denken?
 2. De verkoper – Ben je continu op zoek naar gewin, voor alle partijen?
 3. De manager – Kun jij structuren, beheren en coachen, ook als je bedrijf groter wordt?
 4. De vakman – Ben je kritisch en wil je de beste op jouw vakgebied zijn?

Iedere denkstijl kent zijn eigen sterktes en zwaktes en elke ondernemer bezit vaak een of twee overheersende stijlen. Als zelfstandige heb je eigenlijk van alle kwadranten wat nodig. Als werknemer trouwens ook, wil je enigszins employable zijn.

Online doe je een goede ondernemerstest bij Entrepreneur Scan. Er is een gratis versie − de uitslag daarvan zegt niet zoveel − of een betaalde versie van € 64,95. Deze uitslag laat onder andere zien wat je sterke en zwakke punten zijn, je valkuilen en hoe je scoort in vergelijking met andere ondernemers in jouw branche. Handig om te weten.

Ken jezelf

Om te bepalen waar jouw mogelijkheden liggen, moet je eerst jezelf, jouw sterktes en jouw valkuilen leren kennen. Weet jij bijvoorbeeld van jezelf dat je geen pionier bent, dan kun je passende maatregelen nemen. Ga bijvoorbeeld extra vakbladen lezen, naar congressen of bezoek iemand die innoveert en inspireert.

Ben je nog aan het leren als ondernemer en beschik je niet over bepaalde vaardigheden, huur dan iemand in die jou aanvult, zoals een personal assistent. Je hebt elkaar en andere ondernemers nodig. Ik ben een voorstander van co-creatie. Sta open voor feedback en reflecteer op jouw handelen. Dat helpt je te ontwikkelen.

Zo begin je met zelfstandig ondernemen

Oké, je bent geschikt. En je kent jezelf. Zet dan de volgende stappen:

 1. Beschrijf goed wat je inhoudelijk gaat doen
 2. Doe marktonderzoek en praat met veel mensen over je plannen
 3. Win ook adviezen in bij de Kamer van Koophandel en andere ondernemers
 4. Bekijk je financiën en bepaal wat een gewenst, maar realistisch, inkomen is
 5. Vraag om financieel advies bij de bank en regel je financiën

Een mobiliteitsdienstverband helpt jou op weg

Dit zijn de voordelen van een mobiliteitsdienstverband als je de stap wilt maken naar zelfstandig ondernemen:

 • Je krijgt goede begeleiding tijdens de opstartfase van je bedrijf
 • Je krijgt een coach die jou spiegelt, meekijkt en meedenkt en die ingangen kent
 • Je krijgt praktische tips op het gebied van administratie, financiën, acquisitie en marketing
 • Je vergroot je netwerk en ontmoet mensen om mee te sparren
 • Je zit sneller op het juiste spoor en wint tijd
 • Je krijgt een unieke kans jezelf te ontwikkelen

Een coachingstraject bestaat meestal uit drie tot acht gesprekken. Je gaat direct aan de slag en het is geweldig als je de eerste of zelfs eerste twee opdrachten al binnenhaalt tijdens de begeleiding. Dan haal je het meest uit de coaching.

Titia KroepToch geen ondernemer?

Blijkt nu dat het ondernemerschap toch niet bij je past? Dat is helemaal niet erg. Tijdens coaching leer je veel over jezelf, het is nooit verloren tijd. Onderzoek het gewoon tijdens een mobiliteitstraject en gebruik de tijd en luxe om te ontdekken waar je écht gelukkig van wordt. Zo zul je nooit denken: had ik maar… En iets kunnen wegstrepen, is ook een goed resultaat.

Kies voor het mobiliteitsdienstverband van ABGL en ontdek of het zelfstandig ondernemerschap bij jou past.

Neem contact op