Waarom mindfulnesstraining werkt

Sigrid Mindfulness werktDoor: Sigrid Hoppener

Naast loopbaanregisseur ben ik ook mindfulnesstrainer bij ABGL. En dat is niet voor niets. Mindfulnesstraining biedt namelijk extra ondersteuning tijdens een loopbaantraject bij ABGL. Voor veel mensen in een loopbaantraject is het lastig om een idee, gedachte of werkplek los te laten. Dankzij de training lukt het je om de huidige situatie beter te erkennen. Het helpt om weg te blijven van ongezonde automatismen of belemmerende patronen en om eigen, bewuste en gezondere keuzes te maken.

Met mindfulness leer je welke stappen je kunt nemen om je leven goed in te richten. Mindfulness helpt je om je valkuilen te herkennen en goed voor jezelf te zorgen. Je zou het daarom ook een vitaliteitstraining kunnen noemen.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een houdingstraining waarin je opmerkzaamheid traint en oefeningen als yoga, meditatie en bodyscans elkaar afwisselen. Je wordt je beter bewust van wat zich afspeelt in je lichaam, van je gedachten en emoties. Mindfulness is een ervaringsgerichte training; iedereen doet en ervaart het anders. In een groep leer je veel van elkaar, dat stimuleert.

Meer voordelen van mindfulness

Mindfulness biedt veel voordelen. Zo leer je hoe je betere keuzes kunt maken in plaats van te vervallen in je automatische patronen, zoals onbewust vechten, vluchten of bevriezen. Dankzij mindfulness herken je belemmerende gedachten en je leert je pijn of ongemak in moeilijke situaties te herkennen en ook te erkennen. Laat je dat toe, dan openen er zich meerdere mogelijkheden. Dan kun je stappen nemen om de goede en gezonde dingen te doen. We leren te accepteren wat we niet kunnen veranderen en aan te pakken wat we wel kunnen veranderen. Zo neemt onze cirkel van invloed toe.

Wat is belangrijk voor je in het leven? Zoek je bijvoorbeeld werk vanwege een bepaald salaris of status, of zijn het goede contacten of een fijne werkdag die jou zingeven? Plezierig werk dat zinvol is, met leuke collega’s, kan iedere dag weer fijn zijn. Zo ga je doen wat er voor jou werkelijk toe doet.

De regie over je eigen leven nemen

Natuurlijk is mindfulness niet de enige manier om beter bewust te worden van jezelf. De training die ik geef in WILL, het instituut voor Loopbaan en Leiderschap (een initiatief van MZ Services, Geerts & Partners en ABGL), is wel een efficiënte en laagdrempelige training. Na slechts acht weken heb je een mooie, basale training gehad waarin je snel vooruitgang boekt. Vanuit die positie kun je beter omgaan met je eigen grenzen en het benutten van je eigen kracht. Mindfulness wakkert je ‘eigen wijsheid’ aan. Het leert je om je zintuigen beter te benutten en te vertrouwen op je eigen waarneming. Je oordeelt minder snel waardoor je bewuste keuzes maakt. Zo kun je meer regie over je eigen leven nemen.

Mindfulnesstraining doen vraagt dus wel om moed. Het oefenen zorgt niet direct voor positiviteit; tijdens het bewust worden, kom je je belemmerende, automatische patronen tegen en dat is vaak confronterend. Zo ontdek je bijvoorbeeld dat er piekergedachten opkomen. Je ziet dat ze nergens toe leiden en leert hoe je ze los kunt laten.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening?

Vraag onze brochure aan

In een mobiliteitsdienstverband maak je gebruik van WILL, het instituut voor Loopbaan en Leiderschap. De mindfulness training van Sigrid is een van de vele trainingen die hierin wordt aangeboden. Wil je meer weten over het mobiliteitsdienstverband? Download dan onze whitepaper. Hierin beantwoorden we de meest gestelde vragen en laten we ervaringsdeskundigen aan het woord. En we nemen je mee in onze werkwijze.

Vraag nu onze whitepaper aan