Het mobiliteitsdienstverband: alle vragen beantwoord

Senior adviseur mobiliteit Carin Meijer beantwoordt vragen over het mobiliteitsdienstverband.Het mobiliteitsdienstverband van ABGL creëert de mogelijkheid tijd en ruimte te nemen om na te denken over jouw volgende carrièrestap. Hoe dat precies zit en andere vragen rondom het mobiliteitsdienstverband beantwoordt senior adviseur mobiliteit Carin Meijer. “Ik zie het traject als een unieke manier voor werknemers om zelf de regie te pakken in hun loopbaan. Ze krijgen de kans om te kijken waar ze staan en te ontdekken waar ze naartoe willen.”

Voor wie is het mobiliteitsdienstverband?

“Het mobiliteitsdienstverband is er voor mensen die werken binnen de publieke sector. Wanneer je niet meer goed op je plek zit of door omstandigheden de organisatie moet verlaten, biedt het mobiliteitsdienstverband een prettige overbruggingsperiode waarin je opnieuw werkgeluk kunt vinden en (her)ontdekken waar je kracht ligt.”

Joost vond een nieuwe uitdaging

Is het mobiliteitsdienstverband er voor de werknemer of de werkgever?

“Voor beide partijen is het traject een mooie oplossing wanneer iemand vastloopt in zijn of haar functie. Op deze manier kunnen beide partijen op een constructieve manier uit elkaar gaan. Het kan zijn dat de werkgever het mobiliteitsdienstverband aanbiedt. Of dat een werknemer zelf met het idee komt.

Zie ABGL als een adviserende partij tussen medewerker en werkgever om ervoor te zorgen dat beide partijen met een goed gevoel een hoofdstuk afsluiten. We denken mee in oplossingen en doen dat graag in een vroeg stadium. Omdat de kans op die manier groter is dat het proces soepel verloopt. En dat betekent winst voor alle betrokkenen.”

Ontdek of de stap naar het mobiliteitsdienstverband bij jou past met onze checklist.

Vul hem in

Aline maakte de overstap

Wat gebeurt er als je het mobiliteitsdienstverband start?

“Start je een mobiliteitsdienstverbandtraject bij ABGL, dan treed je uit dienst bij je huidige werkgever en kom je bij ons in dienst. Een spannende stap. Toch zien we vaak dat er een wereld voor mensen opengaat. Het salaris blijft hetzelfde en ook de pensioensopbouw loopt door. Tegelijkertijd krijg je de kans even op adem te komen en actief op zoek te gaan naar wat jou gelukkig maakt.”

Johan ging je voor

Hoe begint het mobiliteitsdienstverband?

“We starten altijd met een verkenningstraject om te onderzoeken of alle partijen ervoor open staan samen tot een oplossing te komen. Vanzelfsprekend bespreken we onze voorwaarden en bepalen we de duur van het mobiliteitsdienstverband. Hoe het traject er precies uit ziet, bekijken we samen. Dat is namelijk maatwerk.

We onderzoeken wat bij jou past. Daarin denken we altijd in mogelijkheden, luisteren we naar jouw zorgen en wensen en bekijken we de situatie vanuit een frisse blik. Het belangrijkste is dat jij weer werkgeluk gaat ervaren.”

Als werknemer ben je helemaal vrij van je vorige werksituatie. De navelstreng wordt figuurlijk doorgeknipt en dat geeft ruimte.” - Carin Meijer

Wat kun je verwachten tijdens het mobiliteitsdienstverband?

“De mogelijkheden en kansen binnen het mobiliteitsdienstverband zijn groot, maar de invulling ligt grotendeels bij jou. Vaak merken we dat een pas op de plaats een goede start is. Zo kom je even tot rust en kan alles indalen.

Hoe het traject er daarna uit komt te zien, wordt samen met jou bepaald. Dat doen we in verschillende gesprekken, online of wandelend. Je krijgt diverse tools aangereikt en je wordt deelnemer van WILL, het
Instituut voor Loopbaan & Leiderschap.

WILL heeft drie pijlers: loopbaan, leiderschap en persoonlijke groei.  Alle drie zijn ze gericht op je talenten en kwaliteiten ontdekken en het daarmee vinden van een nieuwe plek op de arbeidsmarkt. Alle deelnemers bij WILL krijgen toegang tot een online leeromgeving. Hier kun je informatie vinden over de programma’s en andere deelnemers virtueel ontmoeten. Bovendien kun je er info uploaden, downloaden, filmpjes bekijken en nog meer.

Hoe lang duurt het traject?

“Dat varieert per persoon. Meestal zijn mensen tussen de negen maanden tot twee jaar bij ons in dienst. Dit is afhankelijk van een aantal factoren en wordt in overleg met de werkgever en werknemer bepaald.”

Wil je weten of het mobiliteitsdienstverband ook bij jou past? Bespreek het vrijblijvend met Carin of een van onze andere ervaren adviseurs.