Transitievergoeding: dit verandert er met de WAB

De Wet arbeidsmarkt in balans doet een paar aanpassingen in de transitievergoeding. Door: Wim Wetzels

Het is zover: de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is op 1 januari 2020 inwerking getreden. Het doel: het aantrekkelijker voor werknemers maken om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te verlenen. Een onderdeel daarvan is de transitievergoeding. Bekijk wat er verandert.

Een prettige overstap

Elke medewerker die langer dan twee jaar in dienst is, heeft recht op een transitievergoeding. Dit geldbedrag is bedoeld om de overstap naar een andere baan te vergemakkelijken en zo mobiliteit te stimuleren. Zo kan de medewerker het bedrag gebruiken voor een training of cursus, bijvoorbeeld om zich om te scholen voor een andere functie. Stroomt er ondernemersbloed door de aderen, dan kan hij of zij de eerste stap naar een eigen bedrijf financieren.

Minder vaste contracten

Een nobel extraatje, maar onbedoeld werkt de huidige transitievergoeding juist een probleem voor de werknemer in de hand. Voor werkgevers is de transitievergoeding een dure uitgave die ze liever voorkomen. Daarom kiezen zij er op dit moment vaak voor om afscheid te nemen voordat een medewerker twee jaar in dienst is. De WAB moet dit ongewenste neveneffect beëindigen: vanaf 2020 hebben jouw medewerkers al vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding.

Hoogte van de transitievergoeding

De nieuwe transitievergoeding bedraagt een gedeelte van het bruto maandsalaris. De precieze hoogte loopt uiteen van een zesde tot een kwart, afhankelijk van het aantal jaren dat hij of zij in dienst was.

Omscholing en transitievergoeding

Een ontslag gebeurt niet op de een of andere dag. Vaak ging er al een kostbaar traject aan vooraf. Om mobiliteit te stimuleren, komt de overheid je daarom tegemoet. Zette jij je als werkgever in voor een oplossing waar beide partijen blij mee zijn? Hielp jij de medewerker bijvoorbeeld met omscholing voor een functie bij een ander bedrijf? Dan mag je de gemaakte kosten van de transitievergoeding aftrekken.

Vreemd genoeg geldt dit fiscale voordeel niet wanneer je met scholing van een medewerker geprobeerd hebt om een andere functie te vinden binnen jouw eigen bedrijf. Om interne mobiliteit te stimuleren, brengt de WAB daar verandering in. Vanaf 1 januari 2020 is het ook toegestaan om deze omscholingskosten – in samenspraak met de medewerker – van de transitievergoeding af te halen als het uiteindelijk toch op ontslag uitdraait.

150% transitievergoeding

De WAB introduceert een nieuw ontslagrecht, de cumulatiegrond. Dit maakt het gemakkelijker om medewerkers om meerdere kleinere redenen te ontslaan. Pas op: dit nieuwe ontslagrecht kent zijn prijs. Wanneer je hier gebruik van maakt, heeft dit soms ook invloed op de hoogte van de transitievergoeding. Dit loopt soms op tot maximaal 50 procent bovenop de bestaande vergoeding.

Lees meer over de cumulatiegrond

Maak de overstap nog prettiger

Ontslag is voor niemand fijn. Buiten dat het kostbaar traject is, zorgt het voor negatieve energie in de organisatie. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt kan geen bedrijf zich deze imagoschade permitteren. Ga daarom liever voor een situatie waar werkgever en werknemer van profiteren. Het mobiliteitsdienstverband is zo’n win-winoplossing. Het is goedkoper dan een ontslag en geeft de werknemer weer nieuw perspectief. Ontdek wat ABGL in dit proces voor jullie kan betekenen.

Help je medewerker met een nieuwe toekomst. Een mobiliteitsdienstverband biedt uitkomst voor iedereen.