Systemisch werken: hoe werkt dat?

Ooit gehoord van systemisch werk? Met deze coachingstechniek leer je je eigen gedrag herkennen, benoemen en veranderen. Charlotte Merkx – Muller geeft een workshop systemisch werken tijdens de Wordt het niet eens tijd-dag van ABGL op 26 november. Hier alvast een kleine introductie.

Systemen en aangeleerd gedrag

Charlotte kijkt samen met de deelnemers van de workshop naar hun gedrag in bepaalde situaties. Charlotte: “Welk gedrag laat je vaak zien? Waar komt het vandaan en hoe kun je dat herkennen? We bespreken wat een ‘systeem’ is en hoe je er onderdeel van uitmaakt. We leven allemaal in systemen zoals onze families, werk, verenigingen en onze vriendenkring.”

Wordt het niet eens tijd voor een andere aanpak?

Dit is het thema van de Wordt het niet eens tijd-dag op 26 november 2019. Charlotte: “Een andere aanpak – ofwel: je gedrag aanpassen – is pas mogelijk als je huidig gedrag herkent en weet waar het vandaan komt. Een workshop systemisch werken past hier goed bij.”

Veel van jouw gedrag, overtuigingen en patronen leerde je aan als kind. Charlotte: “Soms bewust, soms onbewust. Het automatische gedrag dat je nog steeds vertoont, komt vaak voort uit bepaalde verhoudingen (vaak vanuit loyaliteit) in je familie, van ‘vroeger’. In het dagelijks leven sta je daar misschien niet bij stil.”

Ervaringsworkshop systemisch werken

Door middel van zogenoemde opstellingen in de workshopruimte worden omgevingen, mensen, emoties en drijfveren in beeld gebracht. Charlotte: “Dit geeft inzicht in je eigen rol en je verhouding tot anderen in je omgeving.”

Tijdens de workshop laat Charlotte je in ervaringen stappen en laat ze zien welk ‘oud’ gedrag je vertoont. Charlotte: “Ik zet de andere deelnemers weg in een bepaalde rol, bijvoorbeeld die van vader, moeder, broer of zus. Om te kijken wat dat met jou als deelnemer doet. We werken met de energie die ontstaat.”

De voordelen van systemisch werken

Systemisch werken biedt veel voordelen:

  • Je ontwikkelt je op een leuke, luchtige en laagdrempelige manier.
  • Je krijgt inzichten over jezelf en kunt zaken uitpluizen.
  • Je mag vooral ‘doen’ en minder ‘denken’, de workshop is ervaringsgericht.
  • Je gaat ook op onbewust vlak aan de slag: wat je niet kunt beredeneren maak je zichtbaar.

Volgens Charlotte zullen de deelnemers zich verbazen over wat er ontstaat en veel herkenning ervaren. Zeker voor mensen die nog niet eerder iets hebben gedaan met systemisch werken, zal de workshop verrassend zijn en inzichten brengen.

Systemisch werken: een voorbeeld

Charlotte: “Ik coachte een vrouw die door veel te hard werken een burn-out kreeg. Haar zus, die in de jongere jaren veel ziek was geweest, had veel aandacht gevraagd van hun moeder. De vrouw die ik coachte werkte hard, omdat ze altijd aan haar moeder wilde laten zien dat zij ook bestond.”

“Na maanden ziek thuis te zijn geweest, komt de vrouw in een conflict met haar leidinggevende, door wie ze zich niet gezien voelt”, vervolgt Charlotte. “Het conflict maakt haar ontzettend boos en verdrietig. ‘Als je die leidinggevende weghaalt en er iemand anders voor in de plaats moet zetten, wie zou dat dan zijn?’, vroeg ik haar. Dat was haar moeder. De vrouw wil nog steeds gezien worden, maar beseft ook dat harder werken niet de goede manier is.”

Ook ‘kleinere’ problemen aanpakken met systemisch werken

Nu hoef je niet ziek te zijn (geweest) om een workshop systemisch werken te volgen. Ook als je een ‘kleinere’ vraag hebt, bijvoorbeeld over iets op het werk dat niet goed lukt, past systemisch werken daarbij. Charlotte: “Voor iedere vraag kan ik een situatie in de ruimte creëren. Dit is dus helemaal afhankelijk van de vragen die de deelnemers stellen.”

De opstellingen gaan ook niet per se over familiesystemen. Als je niet zo lekker in je vel zit, je bent verdrietig of boos, dan wordt het ‘probleem’ ook uiteengezet en letterlijk zichtbaar gemaakt. Ligt het aan je functie, aan bepaald gedrag dat je vertoont of werkt jouw gedrag niet in de organisatie?

Zo ziet de workshop systemisch werken eruit

In de workshop worden vier stappen gezet:

  1. Je systeem van herkomst inzichtelijk maken – en hoe dit zich verhoudt tot jou
  2. Je werksituatie inzichtelijk maken
  3. In de ruimte verschillen en overeenkomsten tussen familie en werk zichtbaar maken
  4. Samen de inzichten bespreken

Is het mogelijk om na de workshop écht iets te veranderen? Charlotte: “Nieuw gedrag en een andere aanpak is een kwestie van blijven oefenen. Maar tijdens een workshop gebeurt er van alles van binnen.” Loop je ergens op vast of word je steeds op hetzelfde punt geraakt en zou je iets willen veranderen, doe dan zeker mee.

Ben jij klaar voor een andere aanpak? Of wil jij jouw medewerkers aan het denken zetten? Dan is de Wordt het niet eens tijd-dag misschien wel iets voor jou. We vertellen je graag meer.

Neem contact op met Charlotte

Meer blogs lezen

Blogs
Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

HR Event 2024

HR Event 2024

Blogs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en evenementen.