Persoonlijke ontwikkeling in een loopbaantraject

Trudy Bennis’ eigen loopbaan laat zich lezen als een boek en nu helpt ze anderen weer de hoofdpersoon te worden van hun eigen verhaal.“Als mensen hun talenten kunnen inzetten, gaan ze vliegen”, het is een van de gevleugelde uitspraken van Trudy Bennis, loopbaanadviseur bij ABGL. Daarbij is het belangrijk om je te focussen op jouw intrinsieke kant. Ontdek waar jouw talenten precies liggen en zwengel jouw persoonlijke ontwikkeling aan. 

De praktische tips van Trudy helpen je vooruit op persoonlijk vlak:

  • Grijp terug op wat je graag deed als kind
  • Maak gebruik van positieve feedback
  • Ga na wanneer jij alle tijd vergeet

Tip 1 – grijp terug op wat je graag deed als kind

Volgens Trudy helpt een terugblik op je jeugd vaak om te ontdekken wat echt bij je past. Als kind was je in contact met je natuurlijke talenten. “Wat wilde je worden? Natuurlijk wordt niet iedereen uiteindelijk brandweerman of piloot, maar er zijn vast aspecten van dat beroep die jij terug wilt zien in je loopbaan. Ga na waarom je die dingen bij jezelf vindt passen. Zo kijk je op een andere manier naar je persoonlijke ontwikkeling.”

Tip 2 – maak gebruik van positieve feedback

We focussen vaak vooral op wat beter kan. Trudy vindt het belangrijk om juist te benoemen wat goed gaat. Dat kun je zelf doen, maar schakel daar ook anderen voor in. “Vraag aan vijf mensen wat jouw vijf sterkste eigenschappen zijn. Laat ze benoemen wat je goed doet, waar jouw kracht ligt en wat zij bestempelen als jouw talenten. Hoe meer je inzicht hebt in je talenten, hoe beter jouw persoonlijke ontwikkeling.”

Tip 3 – ga na wanneer jij alle tijd vergeet

Richt je niet op jouw valkuilen, maar op jouw katalysators. Trudy geeft daar tips voor: “Kom erachter wanneer jij het gevoel hebt dat je door opdrachten heen vliegt. Je vergeet dan tijd, ruimte en alles om je heen. Wanneer jij echt plezier beleeft aan taken, benut je jouw talenten en heb je bakken met energie. Kom erachter wat de gemene deler in die momenten is en vind werk dat bij je past.”

Boek successen met persoonlijke ontwikkeling

Als jij niet optimaal functioneert binnen jouw werkomgeving, overschreeuw jezelf dan niet om iets gedaan te krijgen of jezelf te bewijzen. Jouw werkomgeving stuur je niet, maar jezelf wel. “Vraag jezelf af waar en waarom het schuurt en wat jou te doen staat. Mobiliteitskandidaten die interne oorzaken aanpakken, boeken in hun loopbaantraject meer succes. Door beter met jezelf in verbinding te staan, herwin je een positie of solliciteer je effectiever.”

Pak samen met Trudy Bennis aan wat jou remt in jouw loopbaantraject en ontdek dat je veel meer kunt met meer kracht en zelfvertrouwen.

 Lees meer over hoe jij dit kunt doen