Effectief en persoonlijk leiderschap

Ronald KoolDoor: Ronald Kool

Als zondagskind kwam ik jong in een directiefunctie. Als je opeens leidinggevende wordt, verandert alles. Leidinggeven is namelijk een vak. Leidinggeven is overigens niet hetzelfde als leiderschap tonen. Wanneer je effectief en persoonlijk leiderschap toont, is er ruimte voor magie. Ik leg het je uit en geef tips.

De definitie van effectief leiderschap

Effectief leiderschap is zien waar een organisatie naartoe moet en weten hoe je dat realiseert met de mensen om je heen. Je kunt het immers niet alleen!

Een goede leider denkt in vier stappen:

  1. Welke bestemming moeten we bereiken?
  2. Wat is mijn bijdrage daaraan?
  3. Wat is de bijdrage van anderen?
  4. Hoe zet ik de juiste mensen op de juiste plek?

Als mensen op de juiste plek zitten, ontstaat een chemie waarmee je een oorlog wint. Het is een groot misverstand dat leiders alles weten. Dat hoeft ook helemaal niet. Een leider brengt de juiste kennis en vaardigheden bij het juiste vraagstuk.

Persoonlijk leiderschap: ken jezelf, ken anderen

Persoonlijk leiderschap betekent dus niet: delegeren of ‘doorrammen’. Maar: strategisch handelen, helpen en faciliteren. Het leiden van een organisatie begint met het leiden van jezelf. Je bent pas een goede leider als je goed voor jezelf zorgt. Ken jezelf, ben je bewust van je verantwoordelijkheden en neem ook verantwoordelijkheid voor je eigen effectiviteit en geluk.

Vraag jezelf als leider af:

  • Wat maakt je gelukkig?
  • Wat drijft je?
  • Wat wil je bijdragen?
  • Hoe integer ben je?
  • Waar ben je goed in?
  • Wat kun je niet?

Stel bovenstaande vragen vervolgens aan anderen. Als je ook hen kent, kun je enkel een win-win situatie creëren. Ik geloof dan ook heilig in de uitspraak ‘Alleen ga je harder, maar samen kom je verder’. Enthousiasmeer collega’s over de weg die je samen gaat afleggen. Wist je trouwens dat het grootste deel van je overtuigingskracht uit je persoonlijke kracht komt? Geloof je het zelf, dan is het ook geloofwaardig voor iemand anders.

De fout van veel leiders

We zijn gewend om mensen keihard te laten werken. Geen goed idee! Zorg dat ze hun ei kwijt kunnen en wijs hen erop als hun batterij leegloopt. Neem zelf op tijd rust; mensen om je heen worden dan ook minder onrustig. Het is belangrijk om mensen vertrouwen te geven en ze daarna niet meer voor de voeten te lopen. Bemoei je dus niet met kleine zaken; dat is slecht voor de creativiteit. Dit is een grote fout die veel leiders maken. Ik moet hier zelf ook iedere dag op letten!

Wil je aan de slag met persoonlijk leiderschap? Lees dan zeker de De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey. Daarna is het een kwestie van ‘doen’ en verder leren, elke dag weer.

Wederzijdse afhankelijkheid

Een organisatie drijven is mensenwerk. Je kunt een mooi gebouw hebben of goede ICT, maar botert het niet tussen mensen, dan bereik je niet wat je wilt. Investeer daarom in wederzijdse afhankelijkheid: tussen collega’s, tussen jou en de mensen aan wie je leidinggeeft en tussen jou en samenwerkingspartners. Deze wederzijdse afhankelijkheid werkt als een soort ‘emotionele bankrekening’: soms stort je wat en soms neem je wat op. Je loopt voor mensen die ook wat voor jou doen.

Tien tips voor goede werkverhoudingen:

  • Ben benaderbaar: zet je deur letterlijk open
  • Deel je ideeën en maak verwachtingen duidelijk
  • Houd je aan je woord
  • Neem verantwoordelijkheid voor jouw aandeel
  • Ben integer als je integriteit verwacht: dat schept vertrouwen
  • Blijf altijd beleefd en respectvol, ook bij koppige mensen
  • Vorm je mening pas als je de ander begrijpt
  • Maak kleine gebaren: stuur bijvoorbeeld een kaartje als iemand ziek is
  • Durf kritiek te ontvangen; er schuilt vaak een goed advies in
  • Maak excuses als je fout zit

Een goed principe om aan te houden is ‘ANNA’: Altijd Nagaan, Niet Aannemen. Het is zonde van je energie om dingen aan te nemen als je er vervolgens achterkomt dat het niet waar is. Bovendien voorkom je zo schade aan de relatie.

Fluitend naar huis

Heb je de vaardigheid van persoonlijk leiderschap onder de knie, dan haal je vaker je doelen. Dat is magisch en bevredigend. Fluitend naar je werk gaan is belangrijk, maar ik ben ook een voorstander van ‘fluitend weer naar huis’.

Werken aan jouw leiderschapskwaliteiten? Binnen het mobiliteitsdienstverband biedt ABGL trainingsprogramma’s op maat.

Neem contact op #94949

Is het mobiliteitsdienstverband iets voor jou? Download onze whitepaper:

We beantwoorden al je vragen. Laten ervaringsdeskundigen aan het woord. En nemen je mee in onze werkwijze.