Wat verbinding, beweging en ontwikkeling voor mij betekenen

Marieke VreugdenhilDoor: Marieke Vreugdenhil

Als er drie woorden zijn die mij typeren, dan zijn dat ‘verbinding’, ‘beweging’ en ‘ontwikkeling’. Deze begrippen spelen een belangrijke rol in mijn persoonlijke leven en in mijn zakelijke bestaan als coach en als senior adviseur mobiliteit bij ABGL.

Verbinding

Mijn leven is niet altijd makkelijk geweest. Ik groeide op in een streng christelijk gezin en ik kon uiteindelijk niet met het geloof uit de voeten. Ook ben ik als kind erg gepest. Mijn reactie hierop was mijzelf overschreeuwen. Het was een poging om gezien en gehoord te worden, maar met deze strategie maakte ik totaal geen verbinding met mijzelf en de wereld om me heen.

De enige manier om de verbinding met mijzelf weer te vinden was door mijn pijn aan te gaan. Ik onderzocht aan welke vraagstukken ik voorbij was gegaan, maar ook aan wie. Ik ging door donkere periodes. Door mijn overlevingskracht kwam ik weer in contact met wie ik echt was. Toen ik me met mezelf verbond, kon ik mijn eigen keuzes maken en een eigen pad kiezen.

Een baan gaat ook over identiteit en bestaansrecht.

De verbinding met jezelf lijkt soms verdwenen. Je moet deze actief herstellen. Maak contact met je gevoel en ga aan de slag met wat je tegenkomt. Ik weet dat dat niet makkelijk is. Dat heb ik zelf ervaren en ik zie het ook bij mensen in het mobiliteitsdienstverband bij ABGL. Ik ontmoet deze mensen op een kwetsbaar moment in hun leven. Een baan betekent namelijk zoveel meer dan alleen inkomsten.

Ik vind het enorm gaaf om mensen een nieuw perspectief te bieden. Ik geniet als zij weer de connectie maken met wat ze werkelijk willen en ik een sprankeling in hun ogen zie. Ik kan mij verbinden met mensen juist omdat ik de verbinding met mijzelf maak. Altijd de aansluiting zoeken, is inmiddels een automatisme geworden; ik kan niet meer anders.

Mijn roots liggen in Utrecht, maar ik woon al een hele tijd in Drenthe. Ik ben altijd werkzaam geweest in de ‘wereld van werken’. Ik werkte ruim zeventien jaar voor YACHT, onder andere als business-manager. In 2017 kwam ik bij ABGL terecht. Sinds 2018 houd ik me bezig met mobiliteit.

Beweging

Toen ik mijn eigen pad ging volgen en in beweging kwam, kwam ik met een nieuw perspectief in het leven te staan. Beweging is voor mij namelijk een logisch gevolg van verbinding met wie je werkelijk bent. En beweging biedt nieuwe perspectieven.

Dit blijkt ook vaak uit gesprekken met mensen in een mobiliteitsdienstverband bij ABGL. Zij moeten in beweging komen, al lijkt dat soms onmogelijk of pijnlijk. Soms zijn deze mensen beschadigd. Hoe transformeer je dat naar iets positiefs? Ik kijk waar mensen tegenaan lopen en waar bewegingsmogelijkheid zit. Nu ik hier aan denk, krijg ik kippenvel. Omdat ik voel dat het klopt wat ik doe; ik doe mijn werk met ziel en zaligheid.

Ik vraag mensen de connectie te maken tussen hun hoofd en hun hart. Wat voel je werkelijk? Waar word je warm van en waar gaat je hart sneller van kloppen? Voordat jij je verbindt aan een nieuwe organisatie, vraag jezelf dan af of het een goede match is. Daarom ging ik in 2015 na ruim zeventien jaar weg bij YACHT. Mijn beweging sloot niet meer aan bij de beweging van het bedrijf.

Ontwikkeling

Vanuit beweging ontstaat de behoefte om te ontwikkelen. Als ik zie dat dingen anders moeten of dat er zich nieuwe kansen voordoen, dan kom ik in beweging en zo ontwikkel ik me. Soms betekent ontwikkeling voor mij letterlijk ‘iets anders gaan doen’, maar soms is het ook alleen een inzicht. Mobiliteit (beweging) op de arbeidsmarkt draait ook om ontwikkeling, zowel bij medewerkers als bij organisaties.

Ik zet niets vast, want dan is de beweging weg.

Ik ben altijd bezig met ontwikkeling. Ik ben gestart met de opleiding ‘Professionele begeleiding van organisaties’, bij Phoenix Opleidingen in Utrecht. Ik weet dat ik hier iets mee wil gaan doen, maar dat is de enige lijn die ik nu uitzet. De vorm laat ik open, dat komt vanzelf. Het gaat me in ieder geval enorm inspireren in mijn huidige rol.

Benieuwd naar de ontwikkelingen van Marieke tijdens haar nieuwe opleiding? Volg de blogs van ABGL.