De netwerksamenleving

Door: Pascal van de GiessenPascal van de Giessen

Het gaat er niet om wat je kunt, maar wie je kent, wordt er weleens gekscherend gezegd. Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Om zakelijk een stap te maken is het belangrijk dat anderen weten wie je bent en wat je doet. Zo profileer jij jezelf effectief in een netwerksamenleving.

Maak duidelijk dat je op zoek bent

Misschien ben je niet meer blij met jouw baan. Of zit je thuis met een uitkering. Je kunt jouw netwerk goed gebruiken om een uitdagende, nieuwe functie te vinden. Maar dan moet je ze wel laten weten dat je op zoek bent. Bijvoorbeeld met een bericht op LinkedIn. Houd het neutraal en kort: niet iedereen hoeft jouw levensverhaal te weten. Vertel gewoon dat je beschikbaar bent voor een klus.

“Veel mensen vinden het eng om hun netwerk te laten weten dat ze op zoek zijn. Maar als niemand weet dat jij iets anders wilt, is de kans klein dat je een andere baan vindt.”

Breng jouw netwerk in kaart

Iedereen heeft een netwerk, ook al denk je van niet. Wie kan jou helpen bij het vinden van een nieuwe baan? Neem de tijd om deze personen in kaart te brengen. Maak een lijst van iedereen die wat voor je zou kunnen beteken en noteer ook hoe goed je die persoon kent. Dan weet je meteen hoeveel werk het is om een goede relatie op te bouwen.

Kom in contact

Als je weet wie je moet hebben, is het tijd om contact te leggen. Dat kan online, via de telefoon of gewoon ouderwets face-to-face. Het liefst zorg je dat een ander jouw gezicht ziet. Mensen onthouden je dan nou eenmaal beter. Zo heb je meteen de kans om indruk te maken met jouw soft skills. Tijdens een ontmoeting kun je je krachtiger profileren dan met alleen een LinkedIn-profiel.

Onderhoud jouw contacten

Relaties moeten onderhouden worden. Dat geldt niet alleen privé, maar ook zakelijk. Ga dus niet één keer in gesprek en verwacht dat je over een half jaar nog top of mind bent. Blijf investeren. Dat betekent dat je niet alleen contact zoekt op het moment dat je wat nodig hebt, maar ook oprechte interesse in een ander toont. Zo behoud je het vertrouwen.

Heb aandacht voor grenzen

Te veel van het goede kan ook kwalijk zijn. Zorg dat je niet irritant wordt en bestook iemand niet met contactverzoeken. Bedenk je van tevoren wat een normale frequentie is of vraag een ander wat hij of zij fijn vindt. Wil iemand geen contact met jou? Een nee is een nee. Respecteer dat. Bedank de ander voor zijn of haar tijd en sluit het netjes af.

Pascal geeft praktische tips

Kun je nog wat praktische tips gebruiken om je netwerk uit te breiden?