Jouw zakelijk netwerk uitbreiden doe je zo

Door: Pascal van de GiessenPascal van de Giessen

In deze netwerksamenleving is het belangrijk om de juiste mensen te kennen. Zeker wanneer je op zoek bent naar nieuw werk. Maar veel mensen vinden het moeilijk om te netwerken. Want hoe doe je dat eigenlijk? Daarom help ik je graag op weg om jouw zakelijke netwerk uit te breiden.

Wees subtiel

Regel één bij het netwerken: wees niet te direct. Wie zaait, zal oogsten. Drop dus niet meteen jouw vraag, maar toon interesse in de ander. Als de gunfactor er niet is, kun jij nog zo kundig zijn, maar gaat het niet gebeuren. Focus daarom niet alleen op je eigen winst, maar bekijk ook wat jij voor een ander kunt betekenen.

Contact leggen met een onbekende

Stel, jij komt tot de conclusie dat een leidinggevende van een andere afdeling jou misschien kan helpen bij het nemen van een nieuwe stap. Hij weet alleen niet wie jij bent of wat jij doet. Het is dus zaak om contact te leggen. Misschien ben je al wel verbonden via social media en kun je een connectie maken en een berichtje sturen. Stuur bijvoorbeeld:

Beste [naam persoon]. We kennen elkaar nog niet persoonlijk, maar ik begreep dat jij veel expertise hebt op het gebied van […]. Ik heb zelf veel ervaring in […]. Wil je een keer koffie met me drinken om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen?

De beller is sneller, maar wordt ook vaak als te direct ervaren. Zeker wanneer je iemand niet kent.

Contact leggen via jouw netwerk

Als een bekende van jou de contactpersoon die je nodig hebt kent, kun je jouw contactpersoon inzetten. Doe dit alleen bij personen die je redelijk goed kent. Belangrijk is dat jij je kwetsbaar opstelt, op basis van eerlijkheid en vertrouwen. Alleen dan krijg je hetzelfde terug. Vind je het lastig? Hier een voorbeeld van een bericht:

Hoi [naam contactpersoon]. Jij hebt een groot netwerk. Ik wil een stap maken en ben op zoek naar iets anders. Jij hebt een connectie met [naam persoon]. Ik zou hem graag willen benaderen, maar ik vind het spannend. Zou jij mij willen helpen?

Jouw netwerk uitbreiden op een netwerkbijeenkomst

Wil je naar netwerkbijeenkomsten? Heb dan jouw verhaal paraat. Bedenk van tevoren goed wat je over jezelf wilt vertellen, wat voor probleem jij oplost en wat het doel van jouw bezoek is. Anders is het schieten met hagel. En ga niet als een grijze muis met een glas drinken tegen de muur staan, want dat leverde tijdens het schoolbal al niets op en er is sindsdien niets veranderd.

Wil je jouw netwerk uitbreiden?

Begin dan bij onze trainers en adviseurs