Een loopbaantraject geeft positieve energie

Rini KramerEen loopbaantraject is een reis die Rini iedereen gunt. Zelf doorliep hij de afgelopen jaren ook een loopbaantraject om erachter te komen waar zijn kracht ligt. Het bracht hem bij het coachen van anderen. Rini Nieuwkamer: “Als ervaringsdeskundige weet ik wat je doormaakt als je niet de juiste energie krijgt van jouw baan. Ik kan met volle overtuiging zeggen: iets doen wat ik echt leuk vind, is de beste keuze in mijn leven.”

Positieve benadering

Een van de belangrijkste dingen die Rini zijn kandidaten meegeeft, is positief blijven denken. “Toen ik zelf van een baan in de ICT, via een job als teamleider Zorg & Jeugd, uiteindelijk switchte naar een carrière in de loopbaanbegeleiding, dacht ik geen moment dat het niet goed zou komen. Als je open staat voor nieuwe ervaringen komt er zoveel meer op jouw pad.”

“Het loopbaantraject gaat met één stapje tegelijk. Het is hetzelfde als wanneer je over stapstenen in het water loopt. Kleine stapjes gaan prima, maar een grote sprong levert weerstand op. Daarom is het cruciaal dat iedereen in zijn of haar eigen tempo het traject volgt.”

Kleine stapjes gaan prima, maar een grote sprong levert weerstand op.

Een klik is essentieel

Het eerste gesprek is vooral om te kijken wat de specifieke coachvraag is en of er een klik is. “Mocht er geen klik zijn, dan laat ik ruimte voor de coachee om dit op een later moment tegen mij te zeggen. Niet iedereen vindt het makkelijk om dit aan het einde van een intakegesprek direct aan te geven”, vertelt Rini.

Een loopbaantraject draait om het vinden van diepere drijfveren en waarden

Wie een beroep met passie uitvoert, houdt het langer vol. “Ik onderzoek daarom wie je bent, wat je kunt en het belangrijkste wat mij betreft: wat je echt, diep van binnen, wilt. Veel mensen weten dit niet. Met oefeningen ontdekken we samen jouw drijfveren. Uiteraard is het ook mogelijk om tools als DISC en Online Talent Manager hiervoor in te zetten. Samen onderzoeken we steeds naar wat het beste bij je past.”

“Wat je fijn vond als kind, ligt dicht bij de kern van jouw zijn. We gaan bijvoorbeeld met een speelse oefening terug naar jouw kindertijd. Door terug te kijken naar deze tijd achterhaal je waar het écht om gaat en wat voor jou belangrijk is.”

Door terug te kijken naar deze tijd achterhaal je waar het écht om gaat en wat voor jou belangrijk is.

De klik is belangrijk

Zonder vertrouwen is het onmogelijk om het maximale resultaat te behalen. Daarom is die klik ook zo belangrijk. Als we drijfveren, kwaliteiten en waarden in beeld hebben, gaan we op zoek naar activiteiten die bij je passen, om dit uiteindelijk te vertalen naar een beroep waarin je hiermee aan de slag kunt.

“Iedereen uit zich op een andere manier en een loopbaantraject is daardoor altijd maatwerk. Ik werkte ooit met iemand die het lastig vond zichzelf te uiten, maar wel heel creatief was. We zijn er daarom samen met de camera op uit getrokken om de loopbaanwaarden in beeld vast te leggen.”

Zoeken naar loopbaanankers

Uiteraard zijn er soms ‘randvoorwaarden’ voor het zoeken naar een nieuwe baan, bijvoorbeeld financiële zekerheid. Rini: “Het is belangrijk om realistisch te blijven. Stel iemand heeft een bepaald vast inkomen per se nodig, maar vindt ook de balans in werk en privé van groot belang. De uitdaging is dan om samen te zoeken naar een job waar al deze elementen aanwezig zijn.

Rini helpt je graag met al zijn energie en enthousiasme in een passende richting en traject.

Rini Nieuwkamer

Maak kennis met deze loopbaancoach