Hr moet mobiliteit niet managen, maar faciliteren

Ralph KolenDoor: Ralph Kolen

Je kunt mobiliteit niet ‘managen’. Vraag jezelf eerder af: wat heeft déze persoon nodig om de regie te pakken? Het stimuleren van mobiliteit doe je volgens loopbaanregisseur Ralph Kolen op basis van de 5 v’s: verlangen, verleiden, vertrouwen, verrassen en faciliteren (vooruit: één f). Ralph licht de termen toe en laat zien hoe je als hr je mindset verandert.

Verlangen

Hr, stop met trekken aan een dood paard. Als iemand niet gemotiveerd is om in ‘beweging’ te komen, dan gaat het niet gebeuren. Pas wanneer er een intrinsieke motivatie is, een verlangen, zal een medewerker stappen zetten. Er moet een nut en noodzaak zijn. En vaak zijn deze er wel, maar wordt de stap belemmerd door zekerheden die mensen ervaren, zoals een vaste baan. Ik noem dat trouwens schijnzekerheid, want als er vandaag een reorganisatie plaatsvindt, dan is je zekerheid morgen weg.

Op de Wordt het niet een tijd-dag op 26 november 2019 geeft Ralph praktische tips over mobiliteit en hoe je dit als hr op een goede manier in de organisatie implementeert. Het thema van de dag is Wordt het niet eens tijd voor een andere aanpak?

Deze ‘zekerheden’ belemmeren medewerkers om verlangens te uiten en te bewegen. Daardoor blijven ze in de put zitten. Trigger als hr-medewerker het verlangen. Zeg bijvoorbeeld: “Ervaar nut in je werk, zet je talenten in en maak het verschil. Dat betaalt zich dagelijks uit in een goed gevoel. Dat is meer waard dan welk geld dan ook.”

Verleiden

Een goede manier om als hr je medewerker ‘mobieler’ te krijgen, is verleiden. Bied iemand aan om nieuwe taken op te pakken binnen zijn of haar huidige rol. Zo hoeft de werknemer niet opeens iets totaal anders te gaan doen. Vaak denken we bij mobiliteit aan ‘het roer helemaal om’, maar dat is een misvatting. Mobiliteit kan ook plaatsvinden binnen je eigen functie of organisatie.

Een kleine verschuiving binnen de functie kan iemand al gelukkiger maken.

Vertrouwen

Veel werknemers zijn bang dat als ze delen dat ze ‘misschien iets anders willen gaan doen’, dat de werkgever geen kansen meer biedt en niet meer in hen investeert. Geef je personeel het vertrouwen dat ze rond mogen kijken en fouten mogen maken. En geef ze ook zelfvertrouwen.

Laat de werknemer weer in zichzelf geloven:

  • Laat een medewerker naast zijn functie ontdekken wat zijn toegevoegde waarde is
  • Gebruik ook iemands talenten, niet alleen de aangeleerde kennis of vaardigheden
  • Betrek de werknemer bij leuke projecten en geef eigenaarschap

Verrassen

Investeer tijd om te onderzoeken welk talent waar in je organisatie zit. Zie in iedere werknemer talenten en kwaliteiten, want die zijn er. Als mensen nieuwe kansen krijgen en positief verrast worden, dan voorkomt dit veel onvrede. Je kunt iemand bij een verandering in de organisatie ook tijdelijk een andere positie aanbieden. Je creëert zo mobiliteit en iemand kan doen waar hij energie van krijgt.

Weg met het functioneringsgesprek, gewoon ‘een kop koffie’

Durf gesprekken aan te gaan, sta open voor wat jouw medewerkers zeggen en luister goed. Houd alsjeblieft geen functioneringsgesprek, maar drink samen een kop koffie en vraag hoe iemand in zijn vel zit en of iemand energie krijgt van zijn werk. Niet om meteen conclusies te trekken, maar neem gewoon even de tijd voor elkaar.

Faciliteren

Investeer in jouw werknemers, ook als je weet dat zij met deze investering naar een ander bedrijf gaan. Ook dan worden het namelijk wel je ambassadeurs en zullen ze zeggen ‘dáár moet je gaan werken, daar krijg je kansen’. Sollicitanten gaan er in de toekomst op selecteren: ‘word ik niet gefaciliteerd in mobiliteit, dan ga ik er niet werken’. Mobiliteit faciliteren is dé secundaire arbeidsvoorwaarde van de toekomst.

Mobiliteit hoeft niet veel te kosten. Met simpele middelen kom je al een heel eind. Wat denk je bijvoorbeeld van een terugkeergarantie? Dit biedt medewerkers mogelijkheden voor mobiliteit, maar ook zekerheid. Wees niet bang dat je je hiermee in de vingers snijdt: van de tien werknemers die ontdekken wat ze willen, komt er misschien één terug. Dat zal vaak tijdelijk zijn of in een nieuwe rol waar iemand meer kan toevoegen.

Benieuwd naar de andere tips van Ralph? Tijdens de Wordt het niet eens tijd-dag deelt hij er nog veel meer.