Hoe ontdek je je talenten?

Vitaloog Carin Meijer en ABGL helpen jou je talenten te ontdekken.Door: Carin Meijer

Sinds afgelopen zomer mag ik mij officieel vitaloog noemen. Daarmee ben ik ook de vitaloog van ABGL. Wil je vitaliteit meten of ‘hard’ maken, dan gebruik ik de zogenoemde vitaliteitsschijf van vijf, een handig meetinstrument. Wat dat is en hoe het werkt, leg ik uit.

Talent een belangrijk onderdeel van vitaliteit

De vitaliteitsschijf van vijf is een instrument om te kunnen ontdekken hoe vitaal je bent. De schijf bestaat uit een vitalogisch, fysiologisch, psychologisch, ecologisch en filosofisch onderdeel.

Een van de vijf onderdelen van de vitaliteitsschijf van vijf is het filosofische aspect. Deze pijler heeft alles te maken met onder andere zinvol leven, werken met plezier en het doen van werk dat past bij je drijfveren en talenten. Je kunt dus zeker zeggen dat je talenten inzetten en ontwikkelen een belangrijk onderdeel zijn van vitaal aan het werk zijn én blijven.

Het hoofd versus het hart

Als je je bewust bent van je natuurlijke talenten, dan kun je werk doen dat goed bij je past. Ook ben je meer gemotiveerd en succesvol als je werkt vanuit je talent. Doe dus wat je leuk vindt en benut je talenten. Dat is goed voor je gezondheid, want je wordt er gelukkig van! Zorg dat je niet tegen heug en meug naar je werk gaat, maar dat je juist in je kracht staat en zelf de regie houdt.

Hoe ontdek je je talenten?

Iedereen heeft talenten, maar het is de kunst om erachter te komen wat deze zijn. Bij veel mensen regeert het hoofd in plaats van het hart. We denken vaak: ik doe het op die manier, want zo hoort het. Dit heeft alles te maken met bijvoorbeeld je opvoeding, normen en waarden. Veel mensen luisteren niet naar hun gevoel, maar denken, als het om werk gaat, aan praktische overtuigingen zoals het kunnen betalen van de rekeningen.

Hoe ontdek je je talenten? En hoe kan het dus béter? In een mobiliteitsdienstverband van ABGL ontdek je je talenten op twee manieren:

1. Doe verdiepend onderzoek

Kom je bij ABGL in een mobiliteitsdienstverband dan nemen we een TMA Talentenanalyse af, een vorm van verdiepend onderzoek. Het is namelijk een test om iemand beter te leren kennen als het gaat om talenten, vaardigheden, competenties, drijfveren en ontwikkelingsmogelijkheden. Ook de Inzicht Tweedaagse van ABGL draagt hier trouwens aan bij.

Wat houdt de TMA-methode in? 

TMA staat voor Talenten Motivatie Analyse. De TMA Talentenanalyse bestaat uit het invullen van een vragenlijst. We kijken naar je emotionele balans, je motieven, sociale talenten, beïnvloedende talenten, leidinggevende talenten en organisatorische talenten. In het rapport komen je kwaliteiten en valkuilen naar voren, maar ook je ideale werkomgeving en jouw leer- en ontwikkelstijl. 

De TMA-methode maakt een objectieve en constructieve analyse, maar een minstens zo belangrijk onderdeel van het assessment is het gesprek achteraf met een coach. Herken je je in het rapport? Waar kom je vandaan (je laatste baan), waar sta je nu en waar wil je naartoe?

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen.” - Loesje

Wist je dat een hommel technisch gezien niet kan vliegen? Maar een hommel weet dit niet, en vliegt gewoon. Hiermee wil ik zeggen: de test is een mooi middel, maar de uitslag is niet in beton gegoten. Het onderzoek helpt je om te ankeren en opnieuw koers te bepalen: waar word ik blij van en waar liggen mijn talenten? Ik zeg altijd: als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken. Dat betekent ook geen stress en geen gedoe meer!

2. Neem tijd, rust en ruimte

De tweede manier om je talenten te ontdekken is tijd nemen voor jezelf. Als je alleen maar doorrent, dan lukt het meestal niet om je talenten te ontdekken. Durf de tijd te nemen om te observeren en pak de rust. Gelukkig is dit iets waar je bij ABGL tijdens een mobiliteitsdienstverband ruimte voor hebt. Het is een mooie, duurzame stap in je loopbaan waardoor je ook van grote waarde bent voor een nieuwe werkgever.

Probeer je hart als basis te zien. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Met je hart moet je je hoofd inzetten, niet andersom. De mooiste reis is een reis van dertig centimeter; die van je hoofd naar je hart. Ben jij bereid om de verstilling en rust op te zoeken en je open te stellen? Je zult moeten vertragen om vervolgens weer te kunnen versnellen. Dit kan heel spannend zijn.

De verbinding met jezelf

Een goede manier om de verbinding met jezelf op te zoeken is naar buiten te gaan, de natuur in. Stel jezelf vragen als:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?
  • Ben ik blij?
  • Voelt dit goed?

Doe dit regelmatig en vaar hierbij op je innerlijke kompas. Als je dingen doet die je leuk vindt, dan lijkt alles als vanzelf te gaan; dan ‘stroomt’ het, ben je gelukkig en ervaar je weinig spanning. Maar slaap je slecht of heb je vaker last van stress, sta dan weer even stil. We zijn geneigd om ons gevoel te negeren en over grenzen gaan. Soms is het nuttig om wilskracht goed en wijs te gebruiken, maar wees er zuinig op.

Alles wat je aandacht geeft, groeit.” - Aristoteles

Probeer je bewustwording over je talenten te vergroten. Waar werd ik als kind ook alweer blij van? Huppel eens lekker door het bos. Kijk naar dingen alsof je ze voor de eerste keer meemaakt. Verwonder jezelf. Zo krijg je ook nieuwe inzichten. Door jezelf alleen al de vragen te stellen, gebeurt er iets. Je zult niet altijd direct een antwoord krijgen, maar dat hoeft ook niet. Die antwoorden komen vanzelf, want je bent er nu ontvankelijk voor.

 

Andries Vinke ontdekte via ABGL zijn talenten en vond meer plezier in zijn nieuwe werk.