Hoe is het nu met … Dick Passchier

Dick Passchier is aan de slag gegaan bij de gemeente Sliedrecht als beleidsadviseur wonen. Veranderingen in het privéleven van Dick Passchier, waren in 2019 aanleiding voor hem om ook zijn werkzame leven drastisch om te gooien. Nadat hij veertig jaar als ambtenaar voor verschillende gemeentes werkte, sloeg hij een nieuwe weg in. Dat hij tegen de pensioenleeftijd liep, hield hem niet tegen. Hij gooide het roer om en startte bij ABGL. “Ik wilde mijn toekomst in eigen handen nemen en een verschil maken.”

Mobiliteitsdienstverband voorstellen

Tijdens een gesprek over zijn toekomst bij zijn toenmalige werkgever, wist Dick dat ze allebei een andere kant op wilden. “Zaken waar ik goed in ben zoals verbinden, kwamen niet in mijn functie als beleidsadviseur tot zijn recht. Ik voelde mij in een keurslijf geperst waar ik graag uit wilde.” Na een goed gesprek met zowel zijn baas als senior adviseur Carin Meijer zette Dick al snel zijn handtekening voor een mobiliteitsdienstverband bij ABGL.

Tijd voor jezelf

Iets wat Dick te weinig deed voordat hij bij ABGL in dienst trad, was tijd voor zichzelf nemen. “ABGL stimuleerde dit juist. In feite verwerkte ik ook de gebeurtenissen van mijn vorige loopbaan. Daarom ging ik vaak wandelen en fietsen om even mijn hoofd leeg te maken. Of ik praatte er met iemand over. Daarnaast heb ik ABGL ook veel trainingen gevolgd, waardoor ik dichter bij mezelf kon komen.”

Nog steeds neemt Dick ruimte voor zichzelf. In zijn werkkamer thuis kan hij genieten van de blauwe lucht, de zon en de fluitende vogels. “Wat ik voor ogen houd: als ik goed in mijn vel zit, kan ik ook wat voor een ander betekenen. Als ik niet goed voor mezelf zorg, wordt dat moeilijk. Hoe graag ik dan ook iemand zou willen helpen.”

Praten met iemand over werk- en privézaken helpt een hoofdstuk uit je leven te verwerken. Dat kon ik heel goed met de collega's van ABGL, zoals Pascal, Carin, Leila en Titia.” – Dick Passchier

Begeleiding ABGL

Samen met adviseurs Leila van Veen en Pascal van de Giessen onderzocht Dick hoe de jaren tot zijn pensioen en daarna eruit gingen zien. Na jaren in het vak wist Dick dat de functie beleidsadviseur wonen hem als gegoten zit. De vraag was in welke vorm hij dat wilde doen. “Adviseur zijn kan vanuit een dienstverband of als zelfstandig ondernemer. Om te onderzoeken of dat laatste bij mij past, ging ik in gesprek met Titia.”

“Uiteindelijk besloot ik dat zelfstandig ondernemerschap niet bij mij past. Ik zou me alsnog te veel moeten focussen op andere zaken regelen als financiën dan echt op de kern.”

Blijven netwerken

“Ik ben een echte netwerker. De contacten die leg, wil ik ook graag onderhouden. Het jaar bij ABGL greep ik dan ook aan om veel netwerkevenementen, carrièrebeurzen en andere bureaus te bezoeken. Om er mede op die manier achter te komen waar mijn kansen liggen.”

Geen verrassing

Dat Dick sinds eind januari 2020 aan de slag is als beleidsadviseur wonen is geen verrassing. “Door mijn tijd bij de gemeente kreeg ik een kijkje in verschillende keukens. Daardoor wist ik dat de combinatie tussen wonen en welzijn mij goed ligt.”

Ondanks de coronaperiode kreeg Dick een vaste aanstelling bij de gemeente Sliedrecht. “Het is razend druk en de gemeente en ik hebben ontzettend veel ambities. ABGL leerde mij in mijn eigen kracht te staan en te blijven ontwikkelen. Bovendien geeft het mij rust tot aan mijn pensioen.”

Kies net zoals Dick voor jezelf. Neem de tijd en vind opnieuw werkgeluk.