Zo creëer je een gelijkwaardig gesprek

Door: Annemieke Methorst

Tijdens een netwerkgesprek of de zoektocht naar een nieuwe opdracht of functie is de kans groot dat je tegenover een potentiële opdracht- of werkgever belandt. Jij wilt vanzelfsprekend alles uit die ontmoeting halen en een eerlijk beeld van jezelf neerzetten. Dat doe je door een gelijkwaardig gesprek te creëren. Zo verzeil je niet in een vragenvuur of een vraag-antwoordgesprek. Er ontstaat een ontspannen sfeer waar jij je goed bij voelt. Ontdek hoe je dat doet en breng het vandaag nog in de praktijk.

Neem de juiste rol aan

Gelijkwaardigheid is altijd onderdeel van jouw netwerkgesprek. Het zorgt ervoor dat jullie op één lijn zitten met elkaar. Hiërarchie kan een blokkade vormen in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek waarbij een hr-manager een kandidaat directief benadert. De kandidaat klapt dicht en neemt een ondergeschikte rol aan. De manager staat daar automatisch boven en er is geen gelijkwaardigheid meer.

Bovenstaand voorbeeld gaat over de Transactionele Analyse (TA), een communicatiemodel en ontwikkelingstheorie. De theorie gaat ervan uit dat hoe jij je ontwikkeld hebt als persoon, onlosmakelijk verbonden is met hoe jij communiceert met anderen. Daarom wordt bij TA gekeken naar jouw verleden zoals uit welk gezin jij komt en hoe jij patronen hebt ontwikkeld. Kreeg jij bijvoorbeeld een perfectionistische opvoeding?

Dan ben jij eerder uit het veld geslagen als een werkgever een vraag stelt waar jij geen antwoord op weet. Jij belandt in een ondergeschikte rol, die we in de TA ook wel kindrol noemen. De werkgever neemt op zijn beurt die van ouder aan. Dat merk je dan bijvoorbeeld aan de belerende toon die de ander heeft. In een gelijkwaardig gesprek communiceren jullie allebei vanuit de volwassene rol: dit is dan ook de startpositie in de TA.

Creëer gelijkwaardigheid

De stap naar gelijkwaardigheid begint al bij het benaderen van vakgenoten of voormalige collega’s. Jullie kennen elkaar en weten wat er speelt in de branche waarin jullie actief zijn. Jullie delen dezelfde interesses en hebben dezelfde kennis. Dat zorgt voor genoeg gespreksstof en een ontspannen sfeer.

Is jouw gesprekspartner geen vakgenoot of nieuw voor jou, zorg dan zelf voor een ontspannen sfeer. Drink een kop koffie en leg in de eerste minuten uit wat het doel van het gesprek is. De manier waarop is van belang: zet jezelf niet in een ondergeschikte positie door te vertellen dat je een baan of nieuwe opdracht zoekt. Maar zeg dat je geïnteresseerd bent in de organisatie en functie van jouw gesprekspartner.

Wees voorbereid op vragen. Oefen met iemand die je vertrouwt, alle mogelijke vragen die je kunt krijgen. Ontstaat er toch een vragenvuur? Geef dan antwoord met hulp van persoonlijke voorbeelden. Jouw gesprekspartner vraagt daar eerder op door waardoor jij het gesprek dicht bij jezelf houdt en de regie erover niet verliest. Haal bijvoorbeeld een leuke anekdote aan over het moment in jouw studietijd waar je merkte dat jouw interesse bij dit vakgebied lag.

Algemene tips voor een gelijkwaardig gesprek:

  • Neem een open houding aan: kijk iemand in de ogen;
  • Luister goed en vat soms kort samen wat er gezegd is;
  • Geef persoonlijke voorbeelden in jouw antwoorden;
  • Heb echt interesse in jouw gesprekspar

Praat met Annemieke verder over de theorie van Transactionele Analyse en vergroot de kans op mooie interim-opdrachten.

Neem contact op met Annemieke