Wim Wetzels: geboren bemiddelaar

De Wet arbeidsmarkt in balans doet een paar aanpassingen in de transitievergoeding.Door: Wim Wetzels

Tussen partijen de gemeenschappelijke deler zoeken, compromissen sluiten en naar alle argumenten luisteren: ik deed het op de middelbare school al in het schoolparlement. En in mijn handbalploeg. Nu, jaren later verdien ik er mijn brood mee. Bemiddelen doe ik van nature. Via een aantal tussenliggende stations waarin ik mijn kennis kon verbreden, heb ik nu mijn plek gevonden bij ABGL als senior adviseur mobiliteit.

Van schoolparlement tot vakbond

Als lid van het schoolparlement sprak ik met de directie en de leerlingen over allerlei regels en ideeën om het onderwijs te verbeteren. Daar nam ik altijd al de rol van bemiddelaar op me. Ik luisterde goed naar de standpunten in de formele vergaderingen. Buiten deze vergaderingen om sprak ik met de rector en medeleerlingen om zo dichter tot elkaar te komen. Ik zocht naar oplossingen waar beide partijen mee konden leven.

Ik weet als geen ander hoe het reilt en zeilt op de afdeling personeel & organisatie. Na mijn studie rechten ben ik bij een gemeente gaan werken. Daardoor kan ik nu met meer kennis en begrip bemiddelen tussen werkgever en werknemer bij het inrichten van een mobiliteitsdienstverband binnen het publieke domein.

De juiste compromissen sluiten leerde ik tijdens mijn werk bij de vakbond. Ik behartigde de belangen van de werknemers en schoof vaak aan bij de werkgever. Daar leerde ik dat je niet ieders problemen kunt oplossen of wensen vervullen. Maar dat je wel de beste suggesties aanlevert die voor iedereen acceptabel zijn. Zo kom je verder.

Kennismaken met het mobiliteitsdienstverband

De laatste vijftien jaar werkte ik als zelfstandig jurist. Arbeidsgeschillen waren mijn expertise. Je kunt deze natuurlijk oplossen via de rechter, maar ik sloot liever compromissen zonder naar de rechter te moeten stappen. In deze periode leerde ik ook het mobiliteitsdienstverband kennen. Ik vond dat een prachtige formule. Want van procederen wordt niemand blij, ook niet van een eenmalige schadeloosstelling. Van nieuw werk wordt iedereen beter en dit bracht mij ook meer plezier om als oplossing aan te dragen.

Pak jij als hr een rol als businesspartner?Thuiskomen

Via mijn brede netwerk had ik al eerder een aantal mensen van ABGL leren kennen. Al lange tijd was ik goed bekend met partners en medewerkers van ABGL. Ik gaf een keer aan dat ik best bij ABGL wilde werken. Dat hadden ze niet verwacht omdat ik al vijftien jaar voor mezelf werkte. Niks bleek minder waar en ik startte bij ABGL.

Omdat ik zoveel collega’s al kende, voelde ABGL direct als thuiskomen. Het is fijn dat we allemaal dezelfde drive en motivatie hebben om mensen te helpen aan een nieuwe baan. En wat ik extra leuk vind, is dat ik mensen van gemeenten uit mijn vorige werk als jurist weer terugzie zodra we over mobiliteitsdienstverband van gedachten wisselen. De cirkel is rond nu ik bij ABGL ben.

Laat Wim jouw bemiddelaar zijn bij het mobiliteitsdienstverband.