Eerlijk zijn tegen jezelf – en tegen anderen

Karin Moen, ABGL, mobiliteitsdienstverband, interim

Door: Karin Moen

Ik begon mijn carrière ooit als intercedente bij een landelijke uitzendorganisatie. Brutaal als ik was, liep ik op mijn 20ste het uitzendbureau binnen en zei ik simpelweg tegen de dame achter de balie dat haar baan me wel wat leek. Tot mijn stomme verbazing zat ik daarna bij de manager aan tafel en werd ik aangenomen. Het was de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat mijn eerlijkheid nieuwe deuren voor me opende.

Dicht bij jezelf blijven

Eerlijk zijn over wat je denkt en voelt, dat vinden de meesten nog niet zo gemakkelijk. Veel te vaak luister je niet naar je gevoel. Rode vlaggen worden genegeerd, met alle gevolgen van dien. Ik begrijp dat wel. Het is niet gemakkelijk om objectief naar jezelf te kijken. En het vereist lef om lastige zaken bij een ander bespreekbaar te maken.

Wat eerlijk zijn je kan brengen

Toch wil ik je vragen om eens te proberen eerlijk naar jezelf te zijn. Omdat ik zelf in mijn carrière al talloze keren ervaarde wat het voor je kan doen. En omdat het leven te mooi is om je ellendig te voelen in een baan die niet bij je past. Zelf neem ik de laatste zondag van de vakantie als graadmeter. Heb ik zin om weer aan de slag te gaan? Of zakt de moed me in de schoenen?

Tip: Deel een rapportcijfer uit

Vind je het moeilijk om te benoemen hoe het gaat? Probeer je gevoel dan eens een rapportcijfer te geven. Dat maakt jouw gemoedstoestand concreet. Scoor je lager dan een 7? Ga dan aan de slag om het cijfer te verhogen!

Telkens wanneer ik voel dat ik mijn passie voor mijn werk verlies, ga ik het gesprek met mezelf en mijn omgeving aan. Om nieuwe deuren te openen. Zo gebeurde het dat ik na 16 jaar in verschillende rollen bij het uitzendbureau besloot om met twee kennissen een eigen evenementenbureau te beginnen. En na nog meer zijstappen ben ik nu algemeen directeur bij ABGL. En ook hier beloof ik niet dat dit het eindstation is.

Vraag jezelf af:

    • Zit ik nog lekker in mijn vel op mijn werk?
    • Waar liggen mijn drijfveren?
    • Wat is mijn toegevoegde waarde?
    • Wat kan ik doen om de situatie te verbeteren?

Een APK voor jouw carrière

Bij jouw auto vind je het heel normaal dat er regelmatig gecontroleerd wordt of hij nog verder mag rijden. Waarom zou je dat zelfde principe niet toepassen op jouw loopbaan? Praat regelmatig met een vriendin, jouw partner of een coach om te ontdekken of jouw baan nog bij je past. Kom in beweging, en dat bedoel ik niet alleen figuurlijk. Mijn grootste inzichten ontstaan tijdens een ontspannende yogasessie of een wandeling met de hond.

Wanneer je niet door de APK-keuring komt

Kun je er niet meer onderuit dat er wel iets móet veranderen? De volgende 5 tips helpen.

1. Ontdek jouw unieke waarde

Iedereen heeft een unieke kracht. Die van mij is mensen verbinden, wat is die van jou?

2. Kom in beweging

Wie niet schiet, kan ook niet scoren. Tijd voor actie, dus. Blijf aan jezelf werken, want niets verandert vanzelf.

3. Toon lef

Ga het gesprek met jouw manager of leidinggevende aan. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je ontslag neemt. Soms kan een kleine verandering al grote verbetering brengen.

4. Blijf bij jezelf

Denk niet te veel in ratio, maar blijf voelen. Zoals mijn collega Carin Meijer het altijd treffend zegt: “Het moet kloppen met het hoofd én het hart.”

5. #doeslief

Positieve energie werkt aanstekelijk! Doe eens lief, wees aardig en doe eens iets voor een ander. Echt: Wie goed doet, goed ontmoet!

Ik had op de laatste zondag van mijn vakantie weer zin om aan de slag te gaan. Hoe zit het met jou?