De (minimale) duur van het mobiliteitsdienstverband

Robin AbmaDoor: Marieke Vreugdenhil en Robin Abma

Het mobiliteitsdienstverband bij ABGL is volledig maatwerk. Er staat dan ook geen vaste termijn voor. Toch adviseren we vaak een duur van tussen de negen maanden en anderhalf of twee jaar voor een mobiliteitsdienstverband. Dit doen we om meerdere redenen. We vertellen je waarom.

Zes fases van mobiliteitsdienstverband

Het mobiliteitsdienstverband van ABGL bestaat uit zes fases:

  • Verwerking/ loslaten van het ‘oude’
  • Analyse en oriëntatie
  • Landing
  • Marktbewerking
  • Realisatie
  • Nazorg

Zorgvuldigheid en aandacht

Om iedere fase goed te doorlopen is zorgvuldigheid en aandacht nodig. Verwerking begint eigenlijk al wanneer je als werknemer van de werkgever het verzoek krijgt om ‘eens buiten de deur te gaan praten’. Dit is de eerste stap in het accepteren dat er mogelijk geen plek meer voor je is. In deze fase zijn mensen kwetsbaar. Een baan gaat immers niet alleen over financiële zekerheid. Het gaat ook om identiteit en bestaansrecht. Dit zijn diepgaande thema’s. Mensen die op een onverwacht moment de beëindiging van hun dienstverband voorgeschoteld krijgen, hebben tijd nodig om te werken aan hun (zelf)vertrouwen.

Wanneer je zelf besluit dat je huidige baan niet meer passend is heeft dat ook tijd nodig. Oude patronen moet je los gaan laten, afscheid nemen van het dagelijkse contact met je collega’s, je werkplek etc. Daarbij ga je het ‘onbekende’ tegemoet. Daar is ook zelfvertrouwen en moed voor nodig.

Goede fundering leggen

Tijdens het mobiliteitsdienstverband is het belangrijk om erachter te komen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Maar ook om te ‘landen’ en jezelf te (her)ontdekken. Welke functies of organisaties spreken je aan? Voor mensen die bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in zelfstandig ondernemen, bieden we een speciaal ondernemersprogramma aan. Uiteraard begeleiden we ook medewerkers naar een vergelijkbare vaste functie ergens anders. Of we zetten het mobiliteitsdienstverband in voor een transitie of omscholing naar een andere branche of ander vakgebied met een zij-instroomtraject. Deze veranderingen kosten tijd.

Een wijs man bouwt zijn huis op een rots en legt daarmee een goede fundering.” - Marieke Vreugdenhil, senior adviseur mobiliteit

Baan moet goed passen

De marktbewerking is een praktische fase waarin kandidaten op zoek gaan naar hun nieuwe perspectief. We faciliteren de medewerkers bij alles wat ze nodig hebben. Dit is een stuk persoonlijke ontwikkeling voor de langere termijn. Onze collega’s van interim kunnen in deze fase ook een rol spelen. Zij kunnen mensen detacheren of opdrachten aanbieden. Een nieuwe kans moet passend en duurzaam zijn.

Duurzame persoonlijke ontwikkeling 

Tijdens het mobiliteitsdienstverband willen we mensen verrijken en werken aan duurzame persoonlijke ontwikkeling. Op deze manier hebben werknemers niet alleen op korte termijn, maar heel hun verdere leven, profijt van de opgedane kennis en ervaring uit het traject. 

Alle fases doorlopen

Het is belangrijk om alle zes fasen van het mobiliteitsdienstverband goed te doorlopen. Soms komen mensen behoorlijk beschadigd ‘uit de strijd’, of hebben ze een burn-out of andere klachten. Dan is er meer tijd nodig om te landen en ervoor te zorgen dat deze mensen weer arbeidsfit worden. Het is dus altijd maatwerk. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen we goed inschatten wat nodig is.

Je wilt dat een mobiliteitsdienstverband optimaal ingezet wordt zodat je de juiste aandacht kunt geven en kunt doen wat nodig is.” - Robin Abma, loopbaanregisseur

Goed werkgeverschap

Wij worden de nieuwe werkgever van de medewerkers in het mobiliteitsdienstverband. Hier hoort goed werkgeverschap bij. Daarom willen we onze medewerkers goed leren kennen en begeleiden. Dat betekent: met persoonlijke aandacht het juiste doen!

Meer lezen over het mobiliteitsdienstverband?

Download onze whitepaper. Hierin beantwoorden de meest gestelde vragen en laten ervaringsdeskundigen aan het woord. En we nemen je mee in onze werkwijze.

Vraag nu onze whitepaper aan

Wil je meer weten over het mobiliteitsdienstverband van ABGL?