Behoud je autonomie in iedere situatie

Leer jouw autonomie te vergroten.Door: Carin Meijer

Zorgen dat het goed gaat met jezelf is iets waar ik mensen graag bij ondersteun. Niet alleen in onzekere tijden, maar op ieder moment in het leven. Als mobiliteitsadviseur en vitaloog begeleid ik mensen in het vinden van een gezonde balans. Ik help ze focussen op wat ze uit het leven willen halen. En te inspireren om kansen te zien en hun eigen autonomie te behouden. Het is een mindset die mij verder helpt. Jou ook?

Erkennen van jouw realiteit

Een positieve manier van denken voorkomt niet dat het leven soms moeilijk is. Zeker in deze tijden. Het erkennen van de situatie waarin je zit, is belangrijk. Juist als het even niet goed gaat. Alleen dan kun je je autonomie herpakken en de situatie omzetten naar kansen. Mijn visie is dat als je een krachtige basis hebt, een sterk fundament, het niet hoeft uit te maken wat er in de wereld om hen heen gebeurt.

Stel het voor

De erkenning van de situatie is er. Dan is het belangrijk om te focussen op alles wat mogelijk is. Stel jezelf voor: wat zou je willen als de tijd wordt stilgezet? Fantaseer erop los. En beweeg ernaartoe. Neem de teugels in handen. En krijg grip op jouw leven. Die keuze heb je altijd zelf.

Schrijf het op

Een praktische oefening voor jezelf is een aantal vragen opschrijven en beantwoorden. Sta even stil en ga na wat je voelt. Zo kom je erachter welke aspecten je kunt verbeteren en waar jouw kansen liggen.

  • Wat heb ik de afgelopen tijd ervaren als een onplezierig aspect in mijn leven? Pas wanneer je het meemaakt, weet je of het prettig is of niet. Denk bijvoorbeeld aan het vele online vergaderen.
  • Wat was juist fijn? Bijvoorbeeld het feit dat je je meer kon focussen op familie.

De vragen zijn beantwoord, en nu? Het klinkt bijna simpel. Neem mee wat je wilt houden en draai situaties om die niet in jouw leven passen. Bedenk wat ervoor nodig is om dit werkelijkheid te maken. Dat kan een gesprek zijn met je leidinggevende om te vragen of je voor meetings naar kantoor mag komen. De laatste stap is om deze handelingen daadwerkelijk om te zetten in acties.

Pak de autonomie

Vitaal blijven in tijden waar de structuur moeilijk te vinden is, gebeurt niet van de een op de andere dag. Daar ben ik mij bewust van. Daarom is het belangrijk stap voor stap de autonomie terug te pakken. Dat hoef je niet alleen te doen en werkt ook niet voor iedereen hetzelfde. Zelf heb ik een positieve levensinstelling en zie ik uitdagingen op mijn pad als een uitnodiging om alles uit mezelf te halen.

Carin adviseert op het gebied van vitaliteit & arbeidsmobiliteit. Wil je hier meer over weten?