Rust door interim-griffier tijdens hectische fusie

Zit je midden in een fusie, dan benoem je nog geen permanente griffier voor de fusiegemeente. Schakel daarom een interim-griffier als Ad Anthonissen in. Een uitkomst voor situaties als deze. Zijn oud-collega Arianne van Dijk- van den Hoef beaamt dit.

Interim-griffier Ad Anthonissen van ABGL toonde zijn ervaring tijdens een gemeentefusie. Maar hij was bescheiden en onderdeel van het team.Arianne van Dijk- van den Hoef was raadsgriffier bij de gemeente Giessenlanden toen deze fuseerde met de gemeente Molenwaard. Ad Anthonissen werkte in die tijd als interim-raadsgriffier in Molenwaard. Samen werkten ze aan de fusie. Arianne werkt nu als plaatsvervangend raadsgriffier in de nieuwe gemeente Molenlanden.

Ad de verbinder

Arianne: “Ad en ik zaten als griffiers midden in het fusietraject. Als iets beide gemeenten of de fusie raakte, pakten we het samen op. Ad mag de samensmelting van de twee griffies op zijn conto schrijven. Hij maakte de verbinding door de samenwerking geleidelijk aan te pakken. Zo konden we rustig naar elkaar groeien. Hij liet iedereen in zijn of haar waarde.”

Interim-griffier als onderdeel van het team

Arianne vervolgt: “Maar ik zag Ad nooit als interim-griffier: hij was onderdeel van het team. ‘Interim’ kun je daarom – wat mij betreft – weglaten. Ad was gewoon griffier. Sommige interimmers dragen duidelijk uit dat ze ergens maar tijdelijk zijn, maar Ad stelde zich anders op. Hij ging er vol voor, verdiepte zich in de organisatie én de mensen. Dat maakte het verschil. Nee, Ad gedroeg zich niet anders omdat hij interimmer was. Gelukkig niet!”

Je hebt interim en ínterim.

Volgens zijn oud-collega is Ad slim, betrokken en gericht op mensen. Arianne: “Het is een harde werker. Je leert veel van hem, zonder dat hij iemand is die ‘even komt vertellen hoeveel fusies hij wel niet heeft gedaan’.” Arianne had veel aan Ad, ook los van het werk: “Ik kon goed met hem praten. Bij een tijdelijke collega ben je wat sneller open. Trouwens, dat staat er los van. Ad is gewoon een persoon die luistert en helpt.”

Ad ‘prikkelt’ mensen, met plezier

Arianne moest even wennen aan Ad. “Toen ik hem ontmoette dacht ik: huh? Hij is ondeugend en heeft zijn eigen manier van doen. Lastig om uit te leggen. Werk je met Ad, dan weet je wel wat ik bedoel. Ad laveert makkelijk en ‘prikkelt’ mensen, zonder dat hij de regels overtreedt of iemand voor het hoofd stoot. Dat vind ik heel knap. Mij zou het moeite kosten, maar Ad doet het met veel plezier.”

Een fusie is een enorm hectische periode. Arianne: “Ad laat zich echt niet gek maken en hij kan goed relativeren. ‘Willen ze niet, dan willen ze niet’, zei hij een keer zorgeloos. Mooi was dat, met die lach en die pretogen van hem. Door zijn enorme ervaring bracht hij rust en stabiliteit. Ik vond het dan ook erg jammer toen Ad weer ging.”

Werk ook samen met Ad Anthonissen of een van de andere interim-professionals van ABGL.

Neem contact op