Ondernemen tijdens het ABGL mobiliteitsdienstverband

Tijdens het mobiliteitsdienstverband van ABGL werkt Marcel Timmer aan zijn droom: meubels ontwerpen en maken als zelfstandig ondernemer. Spannend, dat is het zeker. Maar Marcel gaat ervoor en binnenkort presenteert hij zijn meubels op een van de belangrijkste vakevenementen voor interieurdesign in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Terwijl hij de hand legt aan de laatste meubels voor de beurs Design District, deelt hij meer over zijn inspirerende proces.

Mobiliteitsdienstverband ook gericht op ondernemen

Het mobiliteitsdienstverband van Marcel Timmer bij ABGL is in de afrondende fase beland, maar de voormalig WABO-casemanager blikt even terug: “Ik heb destijds de stap naar ABGL gezet, omdat de trajecten bij ABGL breed georiënteerd zijn, met de mogelijkheid om te onderzoeken of het ondernemen bij me past, en daar begeleiding bij te krijgen. Ik maakte al meubels en speelde met het idee om dit professioneler aan te pakken.”

Bij ABGL ervaarde hij positiviteit, vertrouwen en een persoonlijke aanpak. “Dat vind ik heel belangrijk. Ik wilde mijn werksituatie namelijk op een duurzame manier oplossen.”

Inkomen zeker stellen

Sinds het begin, ondersteunde ABGL Marcel om te gaan ondernemen. Marcel: “In de eerste fase van het mobiliteitsdienstverband was er extra aandacht voor rust en voor vitaliteit, zodat ik weer goed in mijn vel kwam te zitten. Daarnaast hebben we alle opties goed bekeken en afgewogen.”

Marcel vertelt verder: “Terwijl we dieper ingingen op mijn potentiële ondernemerschap, hielden we aandacht voor verschillende back-up-plannen, want met een gezin is het belangrijk om mijn inkomen zeker te stellen. Ik stelde mijn eigen zaak als hoofddoel, maar het vinden van geschikt werk buiten de onderneming ging ook door.”

Naast een plan B, is er ook een plan C. Marcel: “Maar wel op een manier die het beste bij mij past. ABGL laat me los, geeft vertrouwen, maar houdt de vinger aan de pols en houdt mijn ontwikkelingen goed in de gaten. De opstart is pittig; in mijn geval vanwege de financiële investeringen.” De werkplaats, de werkplaatsinrichting en het duurdere materiaal waarmee hij werkt: het was een behoorlijke optelsom.

 

Ben je benieuwd of het mobiliteitsdienstverband iets voor jou is?

Vul de checklist in en kom erachter of het mobiliteitsdienstverband een mogelijke oplossing voor jou is.

Checklist mobiliteitsdienstverband #94949

 

Advies voor andere startende ondernemers

Met een ondernemerscoach werkte Marcel zijn plan verder uit. “De coach stelde kritische vragen en moest vertrouwen krijgen in de potentie van mij en mijn bedrijf. Uiteindelijk moet je het wel zelf doen. Voor mij is ondernemen ook compleet nieuw. Ik heb ervaren dat het stappen vooruit zijn, en soms ook weer even een paar terug.”

Het advies van Marcel is dan ook: zorg dat je een realistisch plan hebt als je wilt ondernemen. “Stel concrete doelen. Luister goed naar anderen; opbouwende kritiek helpt je echt verder. Dat zeggen ervaren ondernemers. Maar luister tevens naar je eigen gevoel en blijf dicht bij jezelf. Blijf geloven in jouw kracht en in jouw product. Een beetje eigenwijs moet je wel zijn.” De meubelontwerper raadt ook aan flexibel te zijn en bij te sturen, als dat nodig is.

Ondernemen en een duurzame toekomst

Met zijn achtergrond in de bouwkunde en de architectuur, zijn zorgvuldige voorbereidingen en de begeleiding van ABGL, heeft Marcel vertrouwen in de toekomst. “Mijn meubels zijn eigenlijk een soort kleine bouwwerkjes, omdat ik het technisch ontwerpen echt in de vingers heb.”

De basis van zijn bedrijf Atona is goed neergezet. Marcel koos daarmee niet alleen voor een duurzame loopbaan, maar ook voor een duurzaam product. Marcel: “Weinig mensen zijn bekend met massief bamboe als materiaal voor meubels, maar ik krijg veel enthousiaste reacties. Bamboe is niet alleen duurzaam; ook de technische eigenschappen van het materiaal zijn indrukwekkend en passen bij mijn onderscheidende ontwerpen. Bamboe is een grassoort; mijn meubels zijn dus eigenlijk van gras.”

Nu Marcel zijn mijn massieve, bamboe meubels aan de buitenwereld laat zien, is een belangrijke en spannende tijd aangebroken. “De beurs Design District moet mijn grote moment worden. Ik hoop hier meer bekendheid te krijgen en potentiële klanten te ontmoeten.”

Ook een onderneming starten vanuit het mobiliteitsdienstverband?

Neem contact op met ABGL voor meer informatie